dramin.eu/cms

Pozovite nas: +381 11 4049 860 ili This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Skype

Vi ste ovde: Home Savjeti Članci

čet,17.januar2019.

Članci

Hidroizolacija ravnog krova

Sanacije ravnih krovova od prokišnjavanja, koji su urađeni klasičnom crnom izolacijom ili novoizrađeni, rešavaju se upotrebom naših materijala. Preporučujemo visokoelastični dvokomponentni cement-polimerni premaz Izolit FLEX AQUASTOP. Premaz je izuzetno elastičan te stoga može da trpi visoke i niske temperature, karakteriše ga istegljivost. Radi dodatnog ojačanja, samog hidroizolacionog premaza, preporučuje se „armiranje“ trevira platnom. Ova ojačanja su najbitnija da se urade na spojevim pod-zid i oko slivnika. Ukoliko postoji postojeća bitumenska izolacija, mora se proveriti i eventualno postojeća oštećenja sanirati (klobuci, trula mesta i sl.). Takođe, pre nanošenja Izolit FLEX AQUASTOP premaza kompletna površina se premazuje slojem bitulita. Materijal se priprema umešavanjem tečne i praškaste komponente, u težinskom odnosu 1 : 2,5 (tečnost : prah), mešačem na mikseru, do potpune homogenizacije materijala. Premaz se nanosi sa taper četkom u dva sloja, sa vremenskim razmakom od 6-8 sati između premaza. Između slojeva, tj. u prvi premaz dok je još svež neposredno prilikom njegove ugradnje se utapa trevira platno radi armiranja premaza. Vodonepropustan je do pritiska vode od 3 bara. Potrošnja materijala iznosi cca 2,5 kg/m2 za dva sloja. Nakon 72 sata od nanošenja poslednjeg premaza, može se hodati po njemu, ukoliko se ta terasa intezivno koristi, naročito u letnjem periodu - poželjno je da se preko odradi neki sloj koji će da štiti hidroizolacioni premaz (keramičke pločice, košuljica ...) ili da se postavi geotekstil i da se preko njega pospe šljunak. Sa ovakvom vrstom zaštite višestruko se povećava vek trajanja hidroizolacionog premaza.

Hidroizolacija kupatila

Najbolje rešenje za kupatila je da se rade elastičnim hidroizolacionim hladnim premazima. Ugradnja je višestruko brža, jednostavnija, bez dodatnih izvora energije, samim tim i ekonomičnija od bitumenskih sistema (kondor, lepenka...). Izolit FOLIFLEX je između ostalog najjednostavniji za ugradnju, jer se isporučuje u obliku paste, spremne za upotrebu, ima hrapavu strukturu kada se ugradi i samim tim na njega se nanosi direktno građevinski lepak i keramika. Nanosi se pomoću četke u dva sloja (sa vremenskim razmakom od svega 3-4 sata)  na celoj horizontalnoj površini kupatila, dok se na zidovima maže do nivoa većeg za cca 20 cm od visine kupatilskih elemenata (lavabo, kada, šolja). Spojevi horizontalne i vertikalne površine, odnosno zida i poda se rešavaju trevira platnom, odnosno trakama. Trevira se koristi iz razloga da se obezbedi zaštita holkera, tj. da se ostvari dobar prelaz hidroizolacije sa zida na pod. Trevira se otprilike "pušta" sa visine od 10 cm sa zida i isto toliko se nanosi i na pod. (pravi se L spoj).

Potrošnja Izolit FOLIFLEX-a je 1-1,2 kg/m2 za dva sloja, u zavisnosti od podloge nakojoj se radi. A ako se upotrebljava i trevira potrošnja je nešto veća oko 1,5 kg/m2.

Hidroizolacija podruma

Pri izolaciji podruma koji su urađeni od betona, najkritičnija mesta gde najčešće dolazi do prodora vode su na spojevima zidova i poda. Takođe treba sanirati sve pukotine na zidu i podu, eventualne prodore vode. Spojevi zidova i podova kao i pukotine u podlozi se rešavaju Izolit KIT FIBER-om, dvokomponentnim materijalom. Nanosi se špahtlom i premošćuje pukotine, jer je armiran sa mikrovlaknima i tako sprečava ponovno pucanje podloge. Ako na nekim mestima ima prodora vode, oni se saniraju pomoću Izolit 4 tečnosti koja se meša sa običnim cementom. Pravi se "pogača" koja se utiskuje na mesto prodora, zadržava se i nakon svega 5 sekundi zatvara se  prodor vode. Nakon pripreme podloge pristupićemo izradi hidroizolacije. Iz našeg bogatog proizvodnog programa, preporučujemo materijal Izolit PENETRAT, jednokomponentni penetrirajuci premaz u prahu. Smesa za ugradnju se priprema umešavanjem praha Izolit PENETRAT-a sa vodom do gustine „kiselog mleka“ (početni odnos umešavanja je 3,2:1 – prah:voda). Nakon umešavanja materijala sa vodom ostaviti smesu 3-5 min da se penetracione komponente aktiviraju čime se postiže najbolji efekat. Pripremljena masa se mora ugraditi u roku od 45 minuta. Prilikom ugradnje i sušenja temperatura u prostoriji mora biti iznad 50C. Nanosi se na vlažnu podlogu premazivanjem u tri sloja. Razmak između slojeva je oko 10-12 h. Površina se nakon svakog nanetog sloja mora održavati orošavanjem, kako ne bi došlo do pregorevanja materijala prilikom penetriranja u zid. Izolit PENETRAT penetrira u zid do dubine od cca 10 cm i čini ga vodo i vlagonepropusnim. Materijal je ispitan na pritisak vode od 7 at. Poseduje i atest o zdravstvenoj ispravnosti (za upotrebu u bazenima za pijaću vodu).Nakon nanošenja trećeg, završnog sloja, zid se malteriše na standardni način. Malterisanje se vrši nakon minimun 48 h od nanošenja trećeg sloja.

Potrošnja materijala: Izolit PENETRAT - cca 3 kg/m2 za premaz u tri sloja.

DRAMIN DOO
Ugrinovački Put 7
11080 Zemun
Srbija

tel. +381 11 4049 860
tel. +381 11 316 13 41
tel. +381 11 316 15 62
fax. +381 11 3756 780

www.dramin.eu

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

skype: draminsgm

Kontaktirajte nas

Pratite nas na društvenoj mreži ...

FacebookTwitter

Logo

DRAMIN doo zadržava pravo izmene svih podataka na ovom domenu. Zbog neprekidnog usavršavanja proizvoda i praćenja svetskih trendova iz oblasti materijala u savremenom građevinarstvu, DRAMIN istovremeno zadržava pravo promene uputstava. Uvek koristite aktuelno, važeće uputstvo, zbog mogućih promena u osobinama ili načinu ugradnje naših proizvoda. Za sve bliže informacije obratite se direktno nama.